LENGYELORSZÁGI MAGYAR EGYESÜLET

DIVÉKY ADORJÁN HÉTVÉGI MAGYAR ISKOLA ÉS ÓVODA

A Liszt Intézet meghívása a „Halandzsa – Magyar modernisták történetei” c. elbeszéléskötet bemutatójára jan. 26-án 18.00 órakor

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ a január 22-én ünnepelt magyar kultúra napja alkalmából a "Halandzsa - Magyar modernisták történetei" c. elbeszéléskötet bemutatójára hívja az érdeklődőket. 

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ a január 22-én ünnepelt magyar kultúra napja alkalmából a „Halandzsa – Magyar modernisták történetei” c. elbeszéléskötet bemutatójára hívja az érdeklődőket.

Részt vesznek a fordítók: Elżbieta Cygielska, Anna Górecka, Julia Wolin.

Moderátor: Maciej Libich

Időpont: 2023. január 26., 18.00 óra.

Helyszín: Liszt Intézet – Varsói Magyar Kulturális Központ, Moniuszko utca 10.

A magyar irodalmi modernizmust elsősorban az 1908 és 1941 között megjelent Nyugat című folyóirat képviselte. Alkotói közé tartoztak a „Halandzsa” című antológia szerzői. A kiválasztott tizenöt író, köztük több olyan prózaíró, akiknek már lengyelül is megjelentek kötetei, mint Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula vagy Csáth Géza, a múlt század elején irányváltást hoztak a magyar irodalomban, és a következő nemzedékek számára is inspiráció forrás, hivatkozási pont voltak, ahogy Elżbieta Cygielska írja az utószóban. A Nyugat szinte minden szerzője már életében legendás alak volt, élén a zseniális költővel, Ady Endrével. Az antológia először mutatja be őt mint novellaírót Lengyelországban.

Az irodalmi est lengyel nyelvű.